Notícia

Puigdemont anuncia un referèndum d'independència el setembre de 2017 si no hi ha acord amb l'Estat per fer-lo pactat

El plebiscit estarà vinculat a la nova legalitat catalana aprovada entre juny i juliol · El govern català, obert a pactar el referèndum amb l'espanyol incloent-hi “pregunta i data” · La CUP verbalitza “sintonia” amb el referèndum

Carles Puigdemont, durant la sessió.
Carles Puigdemont, durant la sessió. Autor/a: Parlament.cat
“La resolució” del procés d'independència es farà “o amb referèndum, o amb referèndum”. Ho ha dit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el seu discurs en la votació de la qüestió de confiança. O bé serà un referèndum acordat amb l'Estat espanyol, ha dit Puigdemont, o bé el farà el govern català unilateralment la segona quinzena de setembre de 2017.

Serà “el darrer graó abans de proclamar la independència”, ha dit el president català, que ha insistit en la necessitat que sempre “caldrà el permís dels catalans i les catalanes” per a tots els passos que faci el govern en aquesta qüestió.

Puigdemont ha dit que el referèndum acordat amb l'Estat és “la validació democràtica idònia”. Ha lamentat que fins ara el govern espanyol “l'ha negat tantes vegades s'ha demanat”, i ha recordat que el referèndum no és la demanda del 48% dels votants explícitament independentistes del 27-S, sinó “del 60%”, incloent-hi per tant els de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP). El president català ha dit que està disposat a negociar “la pregunta, la data, els quòrums i les moratòries” amb el govern espanyol.

Però si el juliol de 2017 no hi ha resposta del govern espanyol, ha avisat Puigdemont, llavors el president català “encarregarà” als consellers Oriol Junqueras i Raül Romeva l'organització d'un referèndum d'independència.

“Quan els ciutadans siguin convocats a les urnes”, ha avançat Puigdemont, “tindran tota la informació sobre les estructures d'estat que calen” per dur a terme la independència. Aquestes estructures, ha pronosticat Puigdemont, estaran “preparades” el juny de 2017 perquè Catalunya  “pugui actuar com un estat independent i integrar-se a la UE i a l'àmbit internacional”, en un “trànsit de manera ordenada, amb garanties sobre seguretat jurídica i la viabilitat econòmica del nou estat i a la continuïtat de les prestacions i dels serveis propis d'un estat del benestar”. També ha avançat que “s'està treballant en protocols en àmbits especialment sensibles el dia de la desconnexió”, que no ha concretat, “i els dies i setmanes següents”.

El president de la Generalitat ha reclamat que d'ara fins a final de la legislatura -que ha situat al juliol de 2017- es doni una “cadena de confiances que continuï fins que Catalunya esdevingui un estat independent de ple dret, una cadena que involucri tothom i no prescindeixi de ningú.”

Puigdemont ha recordat que el govern català té el “mandat de portar el país a les portes d'un estat independent” i, d'acord amb el pacte amb la CUP, “d'aplicar un pla de xoc social”.

Sense pressupostos no hi ha camí

En un missatge adreçat sobretot a la CUP, el president català ha reivindicat el caràcter social dels pressupostos que havia preparat el govern de Junts pel Sí, i que finalment no es van aprovar per manca de suports més enllà dels dels diputats de Junts pel Sí. “Som aquí [debatent la qüestió de confiança] per la no aprovació del pressupost”, ha recordat Puigdemont.

Encara més, el cap de govern ha advertit a que “sense pressupostos no es pot governar bé, i si no es pot governar bé, haurem de tornar a donar la paraula als ciutadans”. És a dir, que està disposat a donar per acabada la legislatura i a convocar eleccions si no hi ha pressupostos. Puigdemont, però, també ha admès que ara percep que la CUP té la intenció sincera de permetre la governabilitat de Catalunya.

Una governabilitat, ha dit el president, que ha de servir per “combatre les desigualtats i els efectes de la crisi”, “millorar les condicions de vida dels conciutadans” i alhora “fomentar la creació de riquesa i de llocs de treball”, també per a oposar-se a la “deriva de recentralització unilateral” per part del govern espanyol, “que asfixia les finances de la Generalitat”, i finalment per a dur el país a “l'horitzó polític al qual aspira la majoria dels catalans: que aquest país es governi a si mateix sota la forma d'una república”.

Anna Gabriel manifesta “sintonia” amb Puigdemont

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha manifestat la “plena sintonia” del seu grup amb la idea del “referèndum o referèndum” de Puigdemont ja que, de fet, han estat els anticapitalistes qui han insistit amb més força a organitzar-lo. En relació amb els pressupostos, Gabriel ha explicat que comparteix la idea de “governar bé”, que la CUP, ha dit, situa en revertir retallades i privatitzacions.

El principal partit de l'oposició, Ciutadans (C's), ha rebutjat el projecte de Puigdemont i ha assegurat que "la majoria de catalans" no vol la independència. "La alternativa", ha dit Fernando del Páramo, "és no dividir els catalans sinó proposar solucions".

També el PP i el PSC han rebutjat de ple la proposta de Puigdemont. CSQP, per contra, ha celebrat que el president català hagi recuperat la idea del referèndum. Però l'aliança d'esquerres ha pressionat Puigdemont a posar tots els esforços a aconseguir-ne un d'acordat amb el govern espanyol.

Mots clau: Anna Gabriel, Carles Puigdemont, Catalunya, CUP, Espanya, independència, Junts pel Sí, referèndum dindependència