Notícia

Puigdemont: “Actitud totalitària” del govern espanyol, l’autogovern català “suspès de facto”

Primeres condemnes a l'actuació policial des del Parlament Europeu

Puigdemont compareix avui al Palau de la Generalitat.
Puigdemont compareix avui al Palau de la Generalitat. Autor/a: Catalan Government
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit avui que l’autogovern català ha quedat “suspès de facto” després que les forces policials espanyoles hagin entrat en diverses dependències de conselleries del govern i després que l’executiu espanyol hagi decretat la presa de control sobre les finances catalanes, per tal d’aturar el referèndum d’independència de l’1 d’octubre.

Puigdemont ha dit que la votació es durà a terme igualment, encara que el govern espanyol hagi assegurat que l’impedirà de totes totes. El president català ha afegit que Catalunya pateix en aquests moment “un règim repressiu i intimidatori”.

Les actuacions policials, ha assegurat el president, constitueixen una "agressió" i estan "fora d'empara legal, vulnerant l'estat de dret i totes les garanties constitucionals".

Aquest matí, la Guàrdia Civil ha entrat a la conselleria d’Economia i hi ha detingut diversos alts càrrecs. També ha entrat a les conselleries de Governació, Afers Socials i Exteriors.

Aquestes accions han provocat la reacció de milers de ciutadans, que s'han concentrat per protestar fora dels edificis.

Els dos sindicats majoritaris a Catalunya (CCOO i la UGT) han exigit al govern espanyol que aturi "les detencions i les accions policials a les institucions catalanes".

La Policia Nacional espanyola, mentrestant, ha registrat una impremta de Bigues i Riells i afirma haver-hi trobat 9 milions de paperetes preparades per al referèndum.

Condemnes des del Parlament Europeu

El grup parlamentari europeu de l'Esquerra Unida Europea ha condemnat les "detencions i escorcolls inacceptables" contra les institucions catalanes.


També ho ha fet l'Aliança Lliure Europea, partit europeu que agrupa forces independentistes, federalistes, autonomistes i regionalistes d'arreu del continent.


El president del grup Socialistes i Demòcrates a l'eurocambra, Gianni Pittella, s'ha declarat "preocupat per la irrupció de la Guàrdia Civil".