Notícia

Catalunya proclama la independència

El Parlament vota una resolució per iniciar el procés constituent de la república · El govern espanyol diu que destitueix el govern i convoca eleccions "autonòmiques"

Govern, diputats i alcaldes just després de la proclamació de la República Catalana.
Govern, diputats i alcaldes just després de la proclamació de la República Catalana. Autor/a: Catalan government
El Parlament de Catalunya ha declarat avui la independència en aprovar en votació secreta una resolució que dóna inici al procés constituent de la república i que insta el govern català a construir el nou estat. Els dos grups parlamentaris independentistes (Junts pel Sí i CUP) han argumentat que la votació donava compliment al mandat del referèndum d'independència de l'1 d'octubre, en què el "sí" va guanyar amb el 90% dels vots emesos. 

Dels 135 diputats del Parlament, 70 han donat suport a la proclamació de la República Catalana, uns altres 10 han votat "no" i dos han emès vots en blanc. Els 53 restants (Ciutadans, PSC i PP) han abandonat la cambra abans de votar.

El govern català ha definit la "República Catalana" com un "estat independent, sobirà, democràtic i social de dret":
Al mateix temps que es votava al Parlament, el Senat espanyol també debatia sobre si havia d'autoritzar el govern espanyol a suspendre l'autogovern català emparant-se en l'article 155 de la Constitució. Pocs minuts després de la votació a Barcelona, el Senat autoritzava la suspensió de les institucions catalanes.

Després que els dos esdeveniments tinguessin lloc, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat a Espanya que no faci ús de la força:
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy (PP), ha qualificat d'"acte delictiu" la proclamació de la República Catalana, i ha afegit que el seu executiu, mercès a l'aplicació del 155, "recuperarà la legalitat" a Catalunya i impedirà la independència.

Aquest vespre, Rajoy ha comparegut per explicar que el govern espanyol ha pres les primeres decisions basant-se en el 155. El líder espanyol ha ordenat la destitució de tot el govern català, ha tancat les delegacions exteriors catalanes, el Diplocat i altres organismes, ha dissolt el Parlament català, i ha convocat eleccions "autonòmiques" per al 21 de desembre.

Les decisions preses pel govern espanyol són il·legals, segons la nova legalitat de la República Catalana.

El líder de l'oposició, Pedro Sánchez (PSOE), ha donat suport a la posició de Rajoy, i ha acusat el president català Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras de ser els responsables de "fracturar" i "esquinçar" la societat catalana:

Els independentistes ho celebren als carrers

I immediatament després que el recompte de la votació al Parlament hagués acabat, milers d'independentistes han començat a celebrar als carrers de Barcelona la proclamació de la República Catalana.

A la plaça de Sant Jaume, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha organitzat una celebració amb música:
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, són presos des del 16 d'octubre a Soto del Real (Madrid, Espanya) per ordre de l'Audiència Nacional espanyola. Estan acusats d'un delicte de sedició.