Notícia

Presó provisional per rebel·lió per a uns altres cinc líders independentistes catalans / El referèndum de Nova Caledònia, el 4 de novembre

Del 16 al 23 de març

Rull i Turull, abans de declarar davant Llarena.
Rull i Turull, abans de declarar davant Llarena. Autor/a: Junts per Catalunya
RECULL SETMANAL. El Tribunal Suprem espanyol ha enviat a presó provisional Jordi Turull, candidat a la presidència de la Generalitat, i a quatre dirigents independentistes més. Amb ells, són ja nou els presos polítics catalans dins de la causa general contra l’independentisme. També patirà presó Ahed Tamimi, l’activista palestina que va bufetejar un soldat israelià i que ha estat condemnada a vuit mesos. Mentrestant, el Congrés de Nova Caledònia ha fixat la data del 4 de novembre per a celebrar el seu referèndum d’independència. 



EL TEMA DESTACAT

El Tribunal Suprem espanyol envia a presó el candidat a la presidència de la Generalitat. El jutge Pablo Llarena ha decretat l’empresonament provisional per Jordi Turull (Junts per Catalunya), el diputat que aquest 22 de març ha estat proposat pel president del Parlament Roger Torrent per a la presidència de la Generalitat. En primera votació, Turull no va reunir els suports necessaris, però encara mancava la segona votació per fer-se.

Llarena ha decidit processar Turull pel delicte de rebel·lió, que li pot costar fins a 25 anys de presó. Amb ell, i dins de la mateixa causa oberta contra els preparatius del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017 i la posterior proclamació de la República Catalana, han estat processats per rebel·lió uns altres dotze dirigents independentistes. Són el president català Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull, Toni Comín i Dolors Bassa, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, el president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart i la secretària general d’ERC Marta Rovira.

Just abans que Llarena anunciés el processament dels líders independentistes, Marta Rovira ha explicat per carta que se n’anava a l’exili. De la resta de processats per rebel·lió, també són a l’exili des del final d’octubre passat Puigdemont, Ponsatí i Comín. Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart són a presó provisional —els dos darrers des d’octubre i els dos primers des de novembre.

La presó provisional pot durar dos anys inicialment, prorrogables a dos anys més, sense judici.

I TAMBÉ

El referèndum d’independència de Nova Caledònia, el 4 de novembre. El Congrés de Nova Caledònia ha aprovat la data per unanimitat, tot i que el debat sobre la història colonial del territori hi ha desfermat la controvèrsia. El redactat de la pregunta es començarà a treballar el 27 de març. La celebració del referèndum està prevista a la Constitució francesa des de l’Acord de Nouméa, signat entre independentistes i unionistes el 1998. En cas de victòria del “no” a la independència, l’acord preveu la possibilitat de celebrar dos referèndums més: el 2020 i el 2022.

Ahed Tamimi, condemnada a vuit mesos de presó. L’activista palestina, de 17 anys, ha acceptat un tracte amb la Justícia israeliana que també inclou una multa de 5.000 xéquels (aproximadament 1.170 euros). Els tres mesos de detenció que duu des de desembre es restaran de la pena. Tamimi va ser detinguda després que circulés un vídeo en què copejava i bufetejava un soldat israelià armat. La detenció va provocar una onada de peticions arreu del món demanant-ne l’alliberament. La jove és una activista que protesta contra l’ocupació de terres palestines per part de l’Estat d’Israel i l’explotació dels recursos naturals.
 
Parlar una llengua inuit, obligatori per als funcionaris del Nunavut?El primer ministre d’aquest territori autònom del Canadà, Paul Quassa, diu que el seu govern vol que en el termini de quatre anys tots els treballadors públics hagin de demostrar el domini d’alguna de les llengües del poble inuit, que forma el 84% del Nunavut. Dues llengües inuits —l’inuktitut i l’inuinnaqtun— són oficials al Nunavut, juntament amb l’anglès i el francès. El 70% dels habitants del Nunavut parlen inuktitut i l’1%, inuinnaqtun.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS