Breu

Increment de tensió militar entre Somalilàndia i la regió federal somali de Puntlàndia

El govern somalilandès cerca d’enfortir la seva posició sobirana de facto

El 2018 està sent testimoni d’un increment de les tensions militars entre Somalilàndia i Puntlàndia, al nord del territori internacionalment reconegut com a part de Somàlia. Segons recull el Crisis Group, els dos estats estan acumulant efectius a la regió de Sool i Sanag, que tots dos reivindiquen com a pròpia.

Aquest gener, les forces somalilandeses van prendre el control de la ciutat de Tukaraq. Des de llavors, Puntlàndia amenaça de recuperar-la per la força.

Tukaraq es troba dins dels límits de l’antiga Somàlia britànica, el territori que Somalilàndia reivindica com a propi. Les autoritats somalilandeses argumenten que la seva sobirania nacional no estarà garantida fins que controlin tot aquell antic territori colonial britànic.

Somalilàndia és un estat independent de facto des de 1991, quan es va separar de Somàlia, però no ha estat reconegut formalment per cap país. Tot i així, manté relacions diplomàtiques amb països com Etiòpia, Djibouti o els Emirats Àrabs.

Per contra, Puntlàndia —que també actua essencialment com un país independent— es considera a si mateixa un estat federat de Somàlia. Rebutja el dret de Somalilàndia a ser un estat sobirà i argumenta que les terres en disputa li corresponen a Puntlàndia, basant-se en criteris clànics i geogràfics.