Breu

Institucions i associacions insisteixen pel referèndum de reunificació de Bretanya

L’Ajuntament de Nantes hissarà la bandera bretona a partir de desembre

Representants polítics i associatius rere un gran rètol a favor de la reunificació, a Nantes, l'11 d'octubre de 2020.
Representants polítics i associatius rere un gran rètol a favor de la reunificació, a Nantes, l'11 d'octubre de 2020. Autor/a: À la bretonne
Unes 150 persones —representants d’institucions i associacions bretones— es van reunir l’11 d’octubre a Nantes per debatre sobre les perspectives de reunificació de la Bretanya històrica i per explicar algunes propostes per avançar cap a aquest objectiu.

L’eina central continua sent el referèndum que, el 2018, el departament del Loira Atlàntic va demanar d’organitzar al president francès Emmanuel Macron. Les dues entitats organitzadores de la reunió (À la bretonne i Breizh Civic Lab) han anunciat que el Consell General de Bretanya i l’Ajuntament de Nantes (capital del Loira Atlàntic) signaran un document de suport a la petició feta a Macron d’aquí a final d’any.

El Loira Atlàntic va demanar el referèndum després que l’associació Bretanya Reunida hagués recollit 105.000 signatures de suport. El president del Loira Atlàntic, Philippe Grosvalet, és contrari a la reunificació però admet que el referèndum s’hauria d’organitzar perquè la petició té legitimitat democràtica.

Per a visibilitzar el seu compromís amb la reunificació, l’Ajuntament de Nantes ha decidit hissar a partir de desembre la bandera de Bretanya davant de l’edifici.

El Loira Atlàntic, tot i que històricament bretó, forma part actualment de la regió del País del Loira. Fa dècades que el moviment bretó en reclama la reunificació amb els quatre departaments que constitueixen la regió oficial de Bretanya.

Alguns dirigents del Loira Atlàntic proposen que tot el País del Loira s’unifiqui amb Bretanya per a constituir una nova macroregió, el Gran Oest. El moviment bretó rebutja aquesta possibilitat.