Breu

La població armènia del Karabakh, en perill de supervivència pel bloqueig azerbaidjanès

La Creu Roja avisa que no li permeten portar-hi articles mèdics i aliments essencials

La població armènia de l’Alt Karabakh està en perill de supervivència després que fa dotze dies que les autoritats azerbaidjaneses van tancar tot el trànsit entre l’enclavament i el món exterior. El Comitè Internacional de la Creu Roja avisa que “desenes de milers de persones” al Karabakh “depenen de l’ajuda humanitària que els arriba” des de fora. El president de la República de l’Alt Karabakh, Arayik Harutiunian, qualifica la situació de “desastre humanitari” i avisa que el blocatge està afectant la producció agrícola, l’economia i el funcionament dels sistemes sanitari i educatiu.

El bloqueig total per part de l’Azerbaidjan significa una escalada respecte de la situació que l’Alt Karabakh pateix des de desembre de 2022, quan els moviments des de i cap a aquest territori van ser severament restringits. Tanmateix, la Creu Roja podia continuar operant a la ruta que connecta l’Alt Karabakh i Armènia. Ara, l’organització diu que fa “setmanes” que no li permeten introduir articles mèdics i aliments essencials a l’enclavament.

La població civil, assegura la Creu Roja, “s’enfronta a la manca de medicaments vitals i de productes essencials, com els higiènics o les fórmules per a nadons. La fruita, la verdura i el pa són cada cop més escassos i costosos, mentre altres aliments com els làctics, l’oli de gira-sol, els cereals, el peix i el pollastre ja no estan disponibles”. Armènia ha organitzat un comboi d’ajuda amb 400 camions, però no ha rebut l’autorització per entrar al Karabakh.

Segons Harutiunian, l’objectiu últim de l’estratègia azerbaidjanesa és “destruir del tot la població armènia de l’Artsakh”, nom amb què els armenis també es refereixen a l’Alt Karabakh, “i posar fi al conflicte per la força, eliminant el poble de l’Artsakh de la seva terra”.

L’Alt Karabakh és independent de facto de l’Azerbaidjan des del final de l’època soviètica, amb suport d’Armènia. L’Azerbaidjan va derrotar les forces armades de l’Alt Karabakh i Armènia en una guerra a la tardor de 2020 que van deixar l’enclavament reduït territorialment i completament encerclat per l’Azerbaidjan. Només un contingent de 2.000 soldats russos s’interposa entre els aproximadament 120.000 armenis del Karabakh i l’exèrcit azerbaidjanès.

El primer ministre armeni, Nikol Pashinian, ha declarat que està disposat a reconèixer el Karabakh com a part de l’Azerbaidjan a canvi de garanties i drets per a la població armènia local. El govern de l’Alt Karabakh rebutja aquesta solució i continua reclamant el reconeixement internacional de la seva independència. L’Azerbaidjan no està disposat a atorgar cap dret especial als armenis i avisa que acabarà recuperant tot el Karabakh per la força.

Mots clau: armenia, azerbaidjan, karabakh