Breu

El Congrés espanyol aprova l’ús del català, gallec, basc i occità a la cambra

Joseba Andoni Agirretxea, diputat del PNB, parla en basc davant del Congrés.
Joseba Andoni Agirretxea, diputat del PNB, parla en basc davant del Congrés. Autor/a: Congreso de los Diputados
El Congrés dels Diputats ha aprovat l’ús del català, el gallec, el basc i l’occità en aquesta cambra del Parlament espanyol. La modificació del reglament permet que a partir d’ara aquestes llengües puguin ser emprades des de la tribuna, en comissions i en escrits parlamentaris. Fins ara, només estava permès l’ús del castellà.

La modificació ha tingut 180 vots a favor: PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG, Coalició Canària i un diputat del PP que s’ha equivocat. En contra han votat 170 diputats: els de PP, Vox i UPN.

La modificació cobreix les “llengües que tenen caràcter d’oficial en alguna comunitat autònoma”. És el cas del català a Catalunya, País Valencià i Illes Balears, del gallec a Galícia, del basc a Euskadi i Navarra, i de l’occità a Catalunya. Es preveuen “serveis de traducció i interpretació” per a permetre la comprensió de discursos i textos.

La possibilitat d’usar aquestes quatre llengües oficials va ser un dels requisits que ERC i Junts van posar a PSOE i Sumar per a fer presidenta del Congrés la socialista mallorquina Francina Armengol.

A banda, per acord de la Mesa del Congrés del dia 13 de setembre, també s’ha facultat la presidència de la cambra baixa a “permetre intervencions en llengües i modalitats lingüístiques” reconegudes o protegides pels estatuts d’autonomia, malgrat que no siguin oficials. En aquest cas, el diputat haurà de fer la traducció oral al castellà durant el seu temps d’intervenció. Això permetrà l’ús, des de la tribuna, de l’asturlleonès i l’aragonès.