Notícia

Drets dels pobles i drets de les dones / Onada de violència antimusulmana a Sri Lanka

Del 2 al 8 de març

Autor/a: Maria Ferrer/Agència8M
RECULL SETMANAL. En una setmana marcada per les mobilitzacions feministes arreu del món, Nationalia us ofereix avui un extens article sobre el moviment de dones kurdes a Turquia signat per Ana Villellas, investigadora de l’Escola de Cultura de Pau. Igualment, aquest Recull Setmanal l’encapçalem amb una tria d’articles sobre drets col·lectius dels pobles i drets de les dones publicats aquests darrers dies en mitjans d’arreu. I a banda d’això, destaquem les violències que, de nou, agiten Sri Lanka, on s’ha desfermat una onada d’atacs antimusulmans.


SELECCIÓ D’ARTICLES SOBRE DRETS DELS POBLES I DRETS DE LES DONES


EL TEMA DESTACAT

Onada de violències antimusulmanesa Sri Lanka. Individus de fe islàmica, mesquites, cases i botigues són l’objectiu d’atacs continuats per part de grups de singalesos budistes des del 26 de febrer. Un incident probablement vinculat a un accident de trànsit en què quatre musulmans van matar un budista i un rumor fals sobre l’enverinament d’uns budistes en un restaurant regentat per un musulmà ha desfermat una onada d’agressions contra els musulmans de Sri Lanka. Primer, a Ampara, i després, aquesta setmana, a la regió central de Kandy, on un musulmà ha mort cremat a causa dels atacs.

El president del país, Maithripala Sirisena, ha decretat l’estat d’emergència per fer front a la violència. El Centre de Drets Humans de Sri Lanka ha denunciat la “ineficàcia policíaca” davant del fet que els grups d’assaltants s’han estat organitzant a través de les xarxes socials.

Gairebé el 10% de la població de Sri Lanka és musulmana. La major part són moros de Sri Lanka o sonakar, un poble de llengua tàmil —però no d’identitat tàmil, que són un grup diferent de religió hindú— concentrat sobretot a l’est de l’illa, als districtes d’Ampara i Batticaloa, tot i que amb presència arreu del territori. Ara fa quatre anys, una altra onada de violència singalesa contra els musulmans va fer almenys quatre morts.

En una anàlisi d’urgència, l’analista Alan Keenan, del Crisis Group, ha apuntat que aquesta mena d’atacs estan “organitzats per grups militants d’escala nacional, ben coneguts”, i que la violència actual “assenyala el ressorgiment de grups militants budistes que van aparèixer en primer lloc entre 2012 i 2014 amb el suport del govern de Mahinda Rajapaksa”, el president de Sri Lanka a l’època. El nacionalisme singalès budista extremista també va jugar un rol destacat en els atacs de 2014.

I TAMBÉ

Vía Galega es presenta en societat. La plataforma sobiranista gallega, que agrupa una cinquantena d’entitats i fundacions, ha fet el seu primer acte públic aquest 3 de març a Santiago. Vía Galega es proposa de “crear consciència nacional” per tal d’exercir en el futur “el dret a l’autodeterminació”, segons que ha dit en la presentació el seu portaveu, Suso Seixo. Set fundacions del nacionalisme gallec estan a l’origen de la iniciativa.