Breu

Les esmenes constitucionals certifiquen el reforçament del nacionalisme rus

El nou text constitucional eleva la posició de la llengua i del poble rus per sobre de les altres llengües i pobles de la Federació

Putin vota a la consulta sobre les esmenes constitucionals.
Putin vota a la consulta sobre les esmenes constitucionals.
Rússia ha votat entre els 25 de juny i l’1 de juliol a favor d’unes esmenes constitucionals que eleven la posició de la llengua russa. És el darrer d’una sèrie de canvis que, des de fa anys, tendeixen a reforçar el nacionalisme rus i el centralisme lingüístic de la Federació en detriment de les llengües minoritzades.

Segons dades oficials, el 77,9% dels votants han donat suport a les esmenes, amb una participació del 65%. L’oposició afirma que la votació no ha estat neta.

El nou text constitucional designarà a partir d’ara el rus com a “llengua del poble formador de l’estat”, mantenint-li l’estatus, com ja era fins ara, de llengua oficial de la Federació.

El nou redactat de l’article 68 apunta així al fet que el poble rus és el vertebrador oficial del país, per sobre de la resta. Els russos ètnics són el 81% de la població de la Federació Russa segons el cens de 2010, per sobre de més d’un centenar d’altres pobles. Els més nombrosos són els tàtars, amb el 4% de la població, seguits dels ucraïnesos, baixkirs, txuvaixos i txetxens, cadascun dels quals per sobre de l’1%.

El president de la cambra baixa del Parlament rus, Viatxeslav Volodin, explicava el mes passat que l’esmena és “molt important”: “Per tal de mantenir la unitat, necessitem preservar i desenvolupar la llengua russa com a tresor comú i part integral de la nostra herència cultural i espiritual”.

El 2018, una nova llei va degradar la posició de les llengües natives de les diferents repúbliques de la Federació. La llei va retirar l’obligatorietat d’aprendre-les a les escoles, malgrat que moltes d’aquestes llengües són oficials a les seves repúbliques respectives —cas del tàtar, del txuvaix, del txetxè... A Nationalia us ho vam detallar en aquest article.

Altres esmenes: Déu, el matrimoni i Putin

Les esmenes constitucionals també apunten als drets d’altres minories, com el col·lectiu LGTBI. A partir d’ara, el matrimoni és definit com “la unió d’un home i una dona”, cosa que tanca la porta als matrimonis del mateix sexe.

El nou text també inclou un esment a la “fe en Déu” i afirma que la Federació Russa està unida per una “història de mil anys”.

Igualment, permet que l’actual president rus, Vladímir Putin, pugui presentar-se dos cops més a la reelecció. Amb aquest canvi, Putin pot mantenir-se al càrrec fins al 2036.