Breu

Es compleix un any de la detenció de l’activista caixmiri prodrets humans Khurram Parvez

Organitzacions internacionals i experts de l’ONU en demanen l’alliberament immediat

Khurram Parvez.
Khurram Parvez. Autor/a: Khurram Parvez @ Facebook
Es compleix un any des que l’activista caixmiri prodrets humans Khurram Parvez va ser detingut per l’agència antiterrorista índia (NIA) sota l’acusació d’estar implicat en activitats terroristes al Caixmir i de conspirar per a fer la guerra contra l’Índia. La detenció, un any després, continua sent preventiva, i no s’ha celebrat cap judici.

Parvez és el coordinador de la Coalició de la Societat Civil de Jammu i Caixmir (JKCCS) i de l’Associació de Pares de Persones Desaparegudes (APDP), dues de les entitats més actives en la denúncia de les violacions dels drets humans per part de les autoritats índies al Caixmir.

Una desena d’organitzacions prodrets humans, entre les quals Amnistia, Human Rights Watch, Minority Rights Group i Front Line Defender, n’han demanat l’alliberament immediat mitjançant un comunicat. “La seva detenció arbitrària”, diu el text, “és part d’una llista duradora de violacions dels drets humans comeses per les autoritats índies contra defensors dels drets humans, organitzacions de la societat civil, periodistes i activistes al Jammu i Caixmir”.

“Les autoritats índies”, continua el comunicat, “han d’alliberar Parvez immediatament i sense condicions, i han de retirar tots els càrrecs contra ell, atès que són una represàlia pel seu treball pacífic en pro dels drets humans”. A aquesta crida també s’han sumat diversos experts de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

El Caixmir és un territori disputat entre l’Índia i el Pakistan des de l’època de la Partició. La Vall del Caixmir, on resideix bona part del poble caixmiri, es troba sotmesa a un règim policíac i militar. El 2019, el govern indi va suprimir l’autonomia de l’estat de Jammu i Caixmir.