Notícia

Israel, camí d’eliminar l’oficialitat de l’àrab / Consultes sobre la sobirania del País Basc / Eleccions a Kosovo

4 a l’11 de maig

Votacions a les consultes de Gure Esku Dago.
Votacions a les consultes de Gure Esku Dago. Autor/a: Gure Esku Dago
RECULL SETMANAL. La controvertida Llei de la nació-estat es va obrint pas a Israel, i una de les conseqüències —ara com ara— en serà que la llengua àrab deixarà de ser oficial. És un dels ítems destacats d’una setmana amb regust electoral, ja sigui perquè a Kosovo ha caigut el govern i s’han convocat eleccions anticipades, ja sigui perquè s’ha votat per triar les assemblees de Slesvig-Holstein i Cornualla. També han anat a les urnes al País Basc, en les consultes no oficials de Gure Esku Dago sobre la sobirania basca.

EL TEMA DESTACAT

Un projecte de llei a Israel per eliminar l’oficialitat de l’àrab. Aquesta llengua passarà a tenir un “estatus especial” si s’acaba aprovant la Llei de la nació-estat (sic) tal com el Comitè Ministerial de Legislació ha proposat. El redactat de la llei —que entraria a formar part de la limitada llista de Lleis Bàsiques israelianes, el més semblant a una Constitució al país— especifica que “Israel és la llar nacional del poble jueu”, i que aquest poble és l’únic que pot “realitzar l’autodeterminació nacional” dins de les seves fronteres. La Llista Unida —principal formació política àrab d’Israel— diu que la norma assegura “la tirania de la majoria sobre la minoria”. El diari Haaretzescriu que la llei es podria convertir en “la pedra angular de l’apartheid”. La proposició de llei està sent debatuda al Parlament israelià.

I TAMBÉ

Més de 63.000 persones voten a la quarta onada de les consultes del País Basc. Les votacions, organitzades per Gure Esku Dago, s’han desenvolupat en 52 municipis. El 96,2% han votat a favor de la sobirania del País Basc. És l’onada més gran de les que s’han fet fins ara. La participació es va situar al voltant del 25% de les més de 245.000 persones cridades a votar.

Cau el govern de Kosovo. Una moció de censura al Parlament provoca la convocatòria d’eleccions anticipades al país balcànic. Els dos partits al govern (PDK i LDK) mantenien divergències. El detonador de la moció ha estat un acord que volia signar el govern kosovar per demarcar la seva frontera amb Montenegro, i que segons l’oposició hauria fet perdre territori a Kosovo. L’oposició també està en contra dels plans del govern —pactats amb Belgrad— per crear una Assemblea de Municipis Serbis. El president de Kosovo, Hashim Thaçi, ha convocat les eleccions per a l’11 de juny.

Les milícies kurdes de Síria rebran més armament dels EUA. El Pentagon ha anunciat que lliurarà armes als “elements kurds” de les Forces Democràtiques de Síria (SDF). Fonts oficials nord-americanes han explicat que s’enviaran armes lleugeres i vehicles blindats, entre d’altres peces. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha qualificat la decisió “d’error” i ha demanat al president nord-americà Donald Trump que s’hi repensi.

Mebyon Kernow repeteix resultats a les eleccions al Consell de Cornualla. El partit autonomista còrnic ha aconseguit els mateixos 4 escons que ja tenia al Consell (de 123 seients) des de les eleccions de 2013. El Partit Conservador ha guanyat les eleccions, amb 46 escons. Mebyon Kernow no es presentarà a les legislatives britàniques del 8 de juny.

El partit dels frisons i els danesos manté escons a Slesvig-Holstein.En les eleccions legislatives celebrades en aquest estat alemany, el partit SSW —que representa aquests dos grups nacionals— ha aconseguit els mateixos 3 escons que tenia durant la legislatura passada. L’SSW governava en coalició amb l’SPD —que ha estat derrotat per la CDU— i amb els Verds. Ara, aquesta coalició no tindrà prou escons per repetir-se.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS